SU'ESU'EGA MA PUEINA O LE CORONAVIRUS FESO'AI IA I SE VAEGA TAPI

Talu ai nei, na lipotia mai ai se isi faʻamaʻi pipisi o le faʻamaʻi pipisi o le coronavirus i totonu o se nofoaga tapunia. O le toe amataina o kamupani/a'oga/supamaketi fa'apea nofoaga faitele i le atunu'u, ua maua ai ni fa'amatalaga fou i le auala e mafai ai ona puipuia le coronavirus i nofoaga to'atele o tagata o fale faitele.

Mai mataupu ola o faʻamaʻi pipisi, i totonu o se falepuipui pulea tapunia, e 207 tagata na aʻafia, ma i luga o le vaʻa folau Diamond Princess, e silia ma le 500 tagata na aʻafia. O na faʻataʻitaʻiga na faʻamaonia mai ia i matou i totonu o nofoaga tumutumu, aemaise lava le vaʻa tapunia, pe o le tapunia o le pulega o tagata faigaluega ma tulaga faigofie poʻo le vaʻa folau matagofie, o le a oʻo atu ai i faʻamaʻi pipisi ona o le le lelei o le ea poʻo le faʻafitauli o le faʻaogaina o le. faiga ea malulu.

Se'i o tatou ave se fale masani e fai ma fa'ata'ita'iga e su'esu'e ai lona fa'aleleia o le ea, ma va'ai pe fa'afefea ona pulea lelei fa'ama'i pipisi i nofoaga e to'atele tagata.

O le faatulagaga lea o se falepuipui masani. E tusa ai ma tulafono faatonutonu i luga o ia fale, e le tatau ona sili atu i le 20 le aofaʻi o tagata i totonu o le potu o alii poʻo tamaitai.

 layout of prison

                                 Ata 1: fa'atulagaina o falepuipui

Ina ia puipuia pagota mai le sosola, o le nofoaga e savili ai fafo e masani lava ona mamanuina ina ia matua laiti. O le faʻamatalaga faʻapitoa e faʻamaonia ai e faʻasaina le faʻamalama e sili atu i le 25cm. E masani lava, o le manava o potu taʻitasi o loʻo i le va o le 10 ~ 20cm. Ona o le potu ua mamanuina i luga ma lalo ifo moega, o le maualuga e le itiiti ifo i le 3.6m e tusa ai ma le fausiaina o le falepuipui. tulaga faatonuina. O le tele la o lenei falepuipui e tusa ma le 3.9m le lautele, 7.2m le umi, 3.6m le maualuga, ma le aofaʻi atoa e 100m3.

E lua malosiaga faʻamalosi mo le faʻaleleia o le natura, o le tasi o le matagi ma le isi o le vevela vevela. E ala i le faʻatusatusaina, afai o sea falepuipui ei ai le avanoa i fafo o le 20cm i le 20cm ma tatala i le maualuga e sili atu i le 3m, o le aofaʻi atoa o le ea. o le potu e tatau ona i ai i le va o le 0.8 ma le 1h-1. O lona uiga o le ea i totonu o le potu e mafai ona suia atoa toetoe o itula uma.

 calculation of air change times

Ata 2 fa'atatauga taimi e sui ai le ea

 

E faʻafefea la ona faʻamasino le faʻaogaina o le ea e lelei pe leaga?

Ole fa'ailoga taua ole vaega ole volume ole carbon dioxide.O le tele o tagata, le lelei o le ea, o le a tula'i le vaega ole volume carbon dioxide i totonu, e ui lava o le carbon dioxide lava ia e leai se manogi, ae o se fa'ailoga.

E sili atu nai lo le 100 tausaga talu ai, Max Joseph Pettenkofer, o se Siamani na muamua faʻalauiloaina le manatu o le ea, na sau i fafo ma se faʻataʻitaʻiga masani mo le soifua maloloina: 1000 × 10-6. O lenei faʻamaufaʻailoga ua faʻatagaina e oʻo mai i le taimi nei. Afai o le vaega o le carbon dioxide i totonu o le fale e pulea i lalo ole 1000x10-6, e mafai ona tausia lelei le siosiomaga maloloina lelei, ma e le mafai e tagata ona feaveaʻi faʻamaʻi i le tasi ma le isi.

 Max Joseph Pettenkofer

 Max Joseph Pettenkofer

O le a la le vaega o le voluma o le carbon dioxide i totonu o lenei potu? Na matou faia se faʻatusatusaga faʻatusatusa, pe a fai e 12 tagata e manatu o loʻo i ai i se tulaga pepelo. Mo le maualuga o le potu, le tele o le potu ma le ventilation volume, o le vaega mautu voluma o carbon dioxide o le 2032 × 10-6, lea e toetoe lava faaluaina le tulaga o le 1000 × 10-6.

Ou te leʻi alu lava i se avanoa e tapunia ai pulega, ae e foliga mai e masani ona fai mai tagata o le ea e palapala.

O nei faʻalavelave e lua, aemaise lava le mea na tupu talu ai nei o 207 faʻamaʻi pipisi, ua aumaia ai ia i tatou se lapataiga sili e faapea o le toe amataina o galuega i vaega o tagata faigaluega e manaʻomia ai le faʻaeteete faʻapitoa.

O se nofoaga tumutumu e faigofie tele e maua ai ni aafiaga faapena o le potuaoga. O se potuaoga e masani ona iai pe tusa ma le 50 tamaiti aʻoga e potopoto faʻatasi. Ma e masani ona latou nonofo mo le 4 i le 5 itula. I le taumalulu, o le a le filifili tagata e tatala faʻamalama mo le ea, aua e malulu. E iai le lamatiaga o le fa'ama'i pipisi. Afai e te fuaina le vaega o le voluma o le carbon dioxide i totonu o se potuaoga e tumu i tagata i le taumalulu, o le tele o latou e sili atu i le 1000 × 10-6.

O le auala sili ona aoga e faʻafetaui ai le faʻamaʻi pipisi o le coronavirus, ma toetoe lava naʻo le tasi le auala avanoa, o le ea.

E ui o le auala sili ona aoga e iloa ai le ea o le fuaina o le carbon dioxide. Matou te iloa lelei afai o le Co2 volume e itiiti ifo i le 550 × 10-6, lea e matua saogalemu ai le siosiomaga, e tusa lava pe i ai tagata gasegase taitoatasi i totonu o le potu. nai lo 1000 × 10-6, e le saogalemu.

E tatau i pule o fale ona siaki le tulaga o le ea o fale i aso uma. Afai e te popole, ave se meafaigaluega ma oe. Afai e leai, faʻaaoga lou isu.O le isu o le tagata e sili ona lelei ma maaleale, Afai e le lelei le tulaga o le ea, tamoe i le vave e te mafaia

O le taimi nei ua toe foʻi malie le sosaiete i le gaosiga masani ma galuega, e tatau ona tatou faʻaeteete tele pe a tatou i ai i totonu o se nofoaga e tapunia, e pei o faleoloa i lalo o le eleele, alalaupapa lalo, faʻapea foʻi ma potuaoga, potu faʻatali ma isi nofoaga tumutumu.