O LE AFA O LE AIGA O LE LALOLAGI O LOO OLA E LEAI PILI AI MAI LE PM2.5

E silia ma le afa o le faitau aofaʻi o le lalolagi e nonofo e aunoa ma le puipuiga o tulaga lelei o le ea, e tusa ai ma suʻesuʻega na lomia i le Bulletin a le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi (WHO).

O le filogia o le ea e matua eseese lava i vaega eseese o le lalolagi, ae i le salafa o le kelope, o mea eleelea (PM2.5) e nafa ma le tusa ma le 4.2 miliona maliu i tausaga taʻitasi, ina ia mafai ona iloilo le puipuiga o le lalolagi mai ai, o tagata suʻesuʻe mai le Iunivesite o McGill. fa'atulaga e su'esu'e tulaga lelei ole ea ole lalolagi.

Na maua e le au suʻesuʻe o le mea e iai le puipuiga, o tulaga faʻataʻitaʻiga e masani ona sili atu le leaga nai lo le mea e manatu le WHO e saogalemu.

O le tele o itulagi e sili ona leaga le fa'aleagaina o le ea, pei o Sasa'e Tutotonu, e le fuaina le PM2.5.

O le taʻitaʻi-tusitala o le suʻesuʻega, Parisa Ariya, o se Polofesa i le Matagaluega o Kemisi i le Iunivesite o McGill, fai mai: 'I Kanata, e tusa ma le 5,900 tagata e feoti i tausaga taʻitasi ona o le filogia o le ea, e tusa ai ma tala faʻatatau mai le Health Canada. O le filogia o le ea ua maliliu toetoe lava o le toatele o tagata Kanata i le tolu tausaga e pei ona fasiotia e Covid-19 e oo mai i le taimi nei.'

Yevgen Nazarenko, o le tusitala o le suʻesuʻega na faʻaopoopo mai: 'Na matou faʻaaogaina faiga e leʻi tupu muamua e puipuia ai tagata mai le Covid-19, ae e le lava a matou mea e fai e aloese ai mai le faitau miliona o maliu puipuia e mafua mai i le filogia o le ea i tausaga uma.

'O a matou su'esu'ega ua fa'aalia ai e sili atu ma le afa o le lalolagi o lo'o mana'omia fa'anatinati le puipuiga i le tulaga o tulaga lelei PM2.5 ambient ea. O le tuʻuina o nei tulaga faʻatulagaina i soʻo se mea o le a faasaoina ai le anoanoai o ola. Ma o tulaga ua uma ona fai, e tatau ona ogatasi i le lalolagi atoa.

'E o'o lava i atunu'u atia'e, e tatau ona tatou galulue malosi e fa'amama a tatou 'ea e fa'asaoina ai le faitau selau afe o ola i tausaga ta'itasi.'