TULAGA LE EA I LOTOGA MA LE SOIFUA MALOLOINA

VAAIGA VAAIGA O PELELEAGA I FOTO I FALE UA FAIA

E faitau selau vailaʻau ma mea filogia ua fuaina i totonu o fale nofoia. O le sini o lenei vaega o le aoteleina o fa'amaumauga o lo'o i ai i luga o mea filogia o lo'o iai i totonu o fale ma o latou fa'atonuga.

FA'AMATALAGA I LE FA'AMATALAGA O PELELEAGA I FALE

Moe ma fa'aalia

O fa'aaliga i totonu o fale o lo'o avea ma vaega tele o le fa'aalia i mea filogia mai le ea na o'o i le soifuaga o le tagata. E mafai ona maua mai i le 60 i le 95% o le aofaʻi o a tatou faʻaaliga i le olaga atoa, lea e 30% e tupu pe a tatou momoe. E mafai ona fesuia'i fa'aaliga e ala ile fa'atonutonuina o fa'apogai o mea filogia, latou fa'alotoifale 'ave'esea po'o le pu'eina i le mea e fa'asa'oloto ai, fa'avevela lautele i le ea e le'i fa'aleagaina, ma le fa'amama ma le fa'amamaina o le ea. O taimi pupuu ma taimi umi e fa'aalia i mea filogia i totonu o le ea i totonu e mafai ona fa'atupu ai ni fa'afitauli ogaoga o le soifua maloloina e pei o le ita po'o le fa'atuputeleina o fa'a'ailoga o le sela ma le allergy, mo fa'ama'i tumau e pei o fa'afitauli o le fatu ma le manava, ma e mafai ona si'itia ai le lamatiaga o le oti vave. O lo'o iai le tele o mea filogia e le'i a'afia i totonu ole si'osi'omaga, e pei ole phthalates ile pefu fa'ato'a ma fa'alavelave endocrine ile sunscreen, peita'i talu ai e le'o a'afia i tulaga fa'alelei, o le a le aofia i lenei Technote.

I totonu / fafo

O fa'aaliga i totonu o fale e eseese le amataga. O 'ele'ele'ele'ele o lo'o aofia ai nei fa'aaliga e iai fa'apogai i fafo ma totonu. O mea filogia o lo'o maua i fafo e ulu atu i totonu o teutusi o fale e ala i ta'eta'ei, va, avanoa ma lia'i, fa'apea fo'i ma fa'amalama matala ma fa'avevela. O le aafia i nei mea filogia e tupu foi i fafo ae e sili atu le pupuu nai lo le faʻaalia i totonu o le fale ona o faʻasologa o gaioiga a tagata (Klepeis et al. 2001). E tele fo'i puna fa'aleaga totonu. O puna eleelea i totonu e mafai ona fa'aoso i taimi uma, fa'asolosolo, ma fa'avaitaimi. O puna'oa e aofia ai meaafale ma oloa, gaoioiga a tagata, ma afi i totonu. E na'o totonu lava o le fale e maua ai le fa'aalia o nei puna'ele'elea.

Punavai filogia i fafo

O mafua'aga autu o mea filogia e mafua mai fafo e aofia ai le susunuina o suauu, feoaiga, suiga o le ea, ma gaioiga o laau toto. O fa'ata'ita'iga o mea filogia o lo'o fa'aosoina ona o nei fa'agasologa e aofia ai matā'ele, e aofia ai poleni; nitrogen oxides; mea fa'aletino e pei ole toluene, benzene, xylenes ma polycyclic aromatic hydrocarbons; ma le osone ma ana oloa. O se fa'ata'ita'iga fa'apitoa o se mea filogia e tupuga mai fafo o le radon, o se kasa fa'alenatura fa'alenatura e fa'aoso mai nisi o palapala e ati i le fausaga o fale e ala i ta'eta'e i totonu o le teutusi ma isi avanoa. Ole a'afiaga ole a'afia ile radon e fa'alagolago ile tulaga ile fausaga fa'afanua ole nofoaga o lo'o fausia ai le fale. Radon mitigation o le a le talanoaina i le tino o le TechNote nei. Metotia mo le faʻaitiitia o le radon, e tutoʻatasi i tulaga faʻafefe, ua maeʻa suʻesuʻeina i isi mea (ASTM 2007, WHO 2009). O fa'apogai autu o mea filogia o lo'o afua mai i totonu e aofia ai tagata (eg bioeffluents) ma a latou gaioiga e feso'ota'i ma le tumama (fa'ata'ita'iga o le fa'aogaina o mea fa'aoga aerosol), fa'amama fale (fa'ata'ita'iga o le fa'aogaina o mea fa'amama ma isi mea fa'amama), tapenaga o mea'ai (fa'ata'ita'iga o mea'ai e kuka ai), ma isi. .; mea fau fale e aofia ai meaafale ma mea teuteu (fa'ata'ita'iga o formaldehyde mai meaafale); ulaula tapaa ma faiga mu e tupu i totonu o le fale, faʻapea foʻi ma fagafao (eg allergens). O le fa'aogaina sese o mea fa'apipi'i e pei o le le tausia lelei o le ea po'o le fa'avevela e mafai fo'i ona avea ma fa'apogai taua o mea filogia e mafua mai i totonu.

Punaoa filogia totonu

O mea filogia o lo'o fuaina i totonu o fale o lo'o aoteleina i mea nei e iloa ai mea na i ai i so'o se mea, ma i latou e sili ona maualuga le fuaina ma maualuga maualuga. E lua fa'ailoga o lo'o fa'amatala ai le maualuga o le filogia o lo'o fa'aogaina e fa'atatau i fa'alavelave fa'amata'u ma fa'alavelave. I le tele o tulaga o le fuaina o fa'amaumauga o lo'o mamafa i le numera o fua lea i le tele o tulaga i le numera o fale. O le filifiliga e faʻavae i luga o faʻamaumauga na lipotia mai e Logue et al. (2011a) na toe iloiloina lipoti e 79 ma tu'ufa'atasia fa'amaumauga e aofia ai fa'amaumauga o fa'amaumauga mo mea filogia ta'itasi o lo'o lipotia i nei lipoti. O faʻamaumauga a Logue na faʻatusatusa i nai lipoti na lolomiina mulimuli ane (Klepeis et al. 2001; Langer et al. 2010; Beko et al. 2013; Langer and Beko 2013; Derbez et al. 2014; Langer and Beko 2015).

FA'AMATALAGA I LE FA'A'O'OE O LE MULDE/SUMUSU

O nisi tulaga i totonu, fa'ata'ita'iga o le maualuga o le susū o lo'o a'afia i le ea, e mafai fo'i ona tula'i mai le fa'atupu fa'ama'i e ono tu'u mai ai mea filogia e aofia ai mea fa'aola, mea ma'i, allergens, fungi ma molds, ma isi mea fa'aleaga, meaola fa'ama'i ma fa'ama'i. O le susū o lo'o i totonu o le ea (relative humidity) ose mea taua e fa'aleleia ai a tatou fa'aaliga i totonu o fale. O le susu e le ma e le tatau ona manatu o se filogia. Peita'i, o le maualuga tele po'o le maualalo ole maualuga ole susū e mafai ona suia ai fa'aaliga ma/po'o mafai ona amata faiga e mafai ona o'o atu ai ile maualuga ole fa'aaliga. O le mea lea e tatau ai ona iloilo le susū i le tulaga o faʻaaliga i totonu o fale ma le soifua maloloina. O tagata ma a latou gaioiga i totonu o le fale e masani lava o puna'oa autu o le susu i totonu se'i vagana ua iai ni fa'aletonu tetele faufale e mafua ai le tafe po'o le ulu atu o le susu mai le ea. E mafai fo'i ona aumai le susu i totonu o le fale e ala i le fa'aulufaleina o le ea po'o le fa'aogaina o faiga fa'alelei

FA'ATA'ITA'I FA'AMATALAGA I FA'A'OA'OGA O LE VAEGA

E tele su'esu'ega ua fuaina ai le fa'aogaina i totonu o le ea i totonu o fale. O fa'alapotopotoga fa'aola e sili ona masani ona fuaina [fa'avasega ma fa'atonu i le aofa'i o su'esu'ega i le fa'asologa fa'asolo i lalo] o: [toluene], [benzene], [ethylbenzene, m,p-xylenes], [formaldehyde, styrene], [1,4. -dichlorobenzene], [o-xylene], [alpha-pinene, chloroform, tetrachloroethene, trichloroethene], [d-limonene, acetaldehyde], [1,2,4-trimethylbenzene, methylene chloride], [1,3-butadiene, decane] ma [acetone, Methyl tert-butyl eter]. O le laulau 1 o loʻo faʻaalia ai le filifilia o mea faʻapipiʻi faʻasolosolo mai Logue et al (2011), o se suʻesuʻega na tuʻufaʻatasia faʻamaumauga mai suʻesuʻega 77 na fuaina ai mea eleelea e le o ni meaola i totonu o fale i atunuʻu faʻapisinisi. Ole Siata 1 o lo'o fa'ailoa mai ai le fua fa'atatau o le mamafa ma le 95 pasene pasene mai su'esu'ega avanoa mo mea filogia ta'itasi. O nei la'asaga e mafai ona fa'atusaina i le fuaina o le aofa'i o fa'alapotopotoga fa'aola (TVOCs) o nisi taimi e lipotia mai e su'esu'ega o lo'o faia fua i fale. Lipoti talu ai nei mai Suetena fa'aaliga fa'atauga fale o lona uiga o le TVOC maualuga ile 140 i le 270 μg/m3 (Langer and Becko 2013). O fa'apogai e mafai ona maua mai i so'o se mea fa'atupu fa'aola ma mea fa'apipi'i e sili ona maualuga o lo'o tu'uina atu ile Siata 4.

Laulau 1: VOC fuaina i totonu o siosiomaga nofomau ma le maualuga maualuga ma le 95th pasene le faʻaogaina i μg / m³ (faʻamatalaga mai Logue et al., 2011)1,2

table1

O fa'aputuga fa'aola semi-volatile e sili ona taatele (SVOCs) [fa'avasegaina ma fa'atonu i le aofa'i o su'esu'ega i le fa'asologa i lalo] o: naphthalene; pentabromodiphenylethers (PBDEs) e aofia ai le PBDE100, PBDE99, ma le PBDE47; BDE 28; BDE 66; benzo(a)pyrene, ma indeno(1,2,3,cd)pyrene. E tele foi isi SVOC e fuaina e aofia ai phthalate esters ma polycyclic aromatic hydrocarbons. ae ona o le lavelave o mana'oga au'ili'ili e le fuaina i taimi uma ma fa'apea ona lipotia na'o nisi taimi. O le Siata 2 o lo'o fa'aalia ai le filifilia o mea fa'aola semi-volatile fa'atasi ai ma le fua fa'atatau o le mamafa o su'esu'ega mai su'esu'ega uma o lo'o avanoa ma fa'atasi ai ma le maualuga o le fa'atonuga o lo'o lipotia. E mafai ona maitauina o fa'atonuga e le itiiti ifo ma le tasi le fa'asologa o le maualuga e maualalo ifo nai lo le tulaga o VOCs. O fa'apogai e mafai ona maua ai fa'aputuga fa'aola masani semi-volatile ma fa'aputuga e sili ona maualuga o lo'o tu'uina atu i le Laulau 4.

Laulau 2: SVOC e fuaina i siosiomaga nofomau ma le maualuga maualuga ma le pito i luga (maualuga fuaina) faʻatonuga i μg / m3 (faʻamatalaga mai Logue et al., 2011)1,2

table2

O le Siata 3 o loʻo faʻaalia ai le faʻatonuga ma le 95th pasene mo isi mea filogia e aofia ai le carbon monoxide (CO), nitrogen oxides (NOx), ma mea faapitoa (PM) e iai le vaega lapopoa e maualalo ifo i le 2.5 μm (PM2.5) ma ultrafine particles (UFP) faʻatasi ma le lapopoa maualalo ifo i le 0.1 μm, faapea foi le sulfur hexafluoride (SO2) ma le osone (O3). O lo'o tu'uina atu i le Fuafuaga 4.

Laulau 3: Fa'atosina o mea filogia ua fuaina i totonu o siosiomaga nofoia i μg / m3 (fa'amatalaga mai Logue et al. (2011a) ma Beko et al. (2013))1,2,3

table3

mould in a bathroom

Ata 2: Limu ile faleta'ele

Punavai filogia

E tele mea eleelea e fuaina i totonu o fale aemaise lava i su'esu'ega o le limu ma le susu i totonu o fale e feso'ota'i ma le fa'ateleina o le ga'o ma le gaioiga o siama fa'apea le fa'asa'olotoina o allergens ma mycotoxins. O faʻataʻitaʻiga e aofia ai Candida, Aspergillus, Pennicillum, ergosterol, endotoxins, 1-3β-d glucans. O le iai o fagafao po'o le fa'ateleina o le pefu o le fale e mafai fo'i ona fa'atupuina le maualuga o allergens. O faʻasalalauga faʻapitoa i totonu o totonu o fale i totonu o le US, UK ma Ausetalia ua vaʻaia mai le 102 i le 103 colony forming units (CFU) i le m3 ma le maualuga e pei o le 103 i le 105 CFU / m3 i totonu o siosiomaga faʻaleagaina faapitoa (McLaughlin 2013). Ole fua fa'atatau ole fua ole allergens maile (Can f 1) ma allergens pusi (Fel d 1) i fale Falani sa i lalo ole tapula'a ole fa'afuainumera e 1.02 ng/m3 ma le 0.18 ng/m3 ae o le 95% pasene le fa'atonuga o le 1.6 ng/m3 ma le 2.7 ng/m3 fa'asologa (Kirchner et al. 2009). Mite allergens i le matai na fuaina i 567 fale i Farani e 2.2 μg / g ma 1.6 μg / g mo Der f 1 ma Der p 1 allergens taʻitasi, ae o le tutusa 95% pasene pasene o le 83.6 μg / g ma le 32.6 μg / g (Kirchner). et al. 2009). Siata 4 o lo'o fa'aalia ai fa'apogai tetele e feso'ota'i ma mea filogia ua filifilia i luga. E faia se fa'aeseesega, pe a mafai, pe o fa'apogai o lo'o i totonu po'o fafo. E manino lava o mea filogia i fale e afua mai i le tele o puna ma o le a fai si faigata ona iloa se tasi pe lua puna e masani ona nafa ma le maualuga o le faʻaalia.

Fuafuaga 4: O le tele o mea filogia i totonu o fale o lo'o iai fa'apogai na mafua mai ai; (O) fa'aalia puna'oa o lo'o iai i fafo ma (I) fa'apogai o lo'o iai i totonu

table4-1 table4-2

Paint can be a source of different pollutants

Ata 3: O vali e mafai ona avea ma puna o mea filogia eseese

Uluai Mataupu